Skip to main content

Това, което трябва да знаете за пробит бял дроб

By September 7, 2022September 17th, 2022Uncategorized

Това, което трябва да знаете за пробит бял дроб

пробит бял дроб включва въздух, изтичащ от белия дроб в пространството между него и гръдната стена. Състоянието може да доведе до срутване на белия дроб, което прави дишането проблем.

За да може човек да разбере как се появява пробит бял дроб, той помага да се научи повече за анатомията на белия дроб.

Има два слоя защитна тъкан, наречена висцерална и париетална плевра, които заобикалят белия дроб. Пространството между двата слоя се нарича плеврална кухина или плеврално пространство.

Когато въздухът се събира в плевралното пространство, той се нарича пробит бял дроб.

Бързи факти за пробит белодробен:

 • Медицинският термин за пробит белодробен е пневмоторакс.
 • Има различни причини и видове пробити бели дробове.
 • При някои хора пробитият бял дроб се случва спонтанно.

Как се появява пробит бял дроб?

Ако въздухът се събира в плевралното пространство Извън белия дроб няма къде да отиде.

Въздухът оказва натиск върху белия дроб, предотвратявайки правилното разширяване и причинявайки да се срути.

Размерът на пневмоторакс може да варира само с малка част от белия дроб, който се срути в някои случаи.

Какви са причините?

Пробит белодробен дроб може да възникне поради насилствено нараняване, като рана на нож или пушка в гърдите.

Състоянието може да се развие и като усложнение от това, че сте на механичен вентилатор.

По -често, при хора, които имат основна белодробна болест, се среща спонтанен пробит бял дроб.

Нарича се вторичен спонтанен пневмоторакс, когато се среща при хора с белодробна болест.

Пробит бял дроб при някой без белодробна болест се нарича първичен спонтанен пневмоторакс.

Симптоми

Симптомите на пробит белодроб могат да варират. Обикновено, колкото по -голяма е частта от белия дроб, която се е срутила, толкова по -лоши са симптомите.

Типичните симптоми включват:

 • задух: Тъй като белият дроб може да не се разшири напълно, проблемите с дишането са обичайни.
 • Болки в гърдите: белите дробове Самият има малко рецептори за болка. Болката в гърдите поради пробит бял дроб възниква от дразнене на тъканта, облицовка на белия дроб. Болката често се описва като остра.
 • Болки в рамото: Болката може да се излъчва до рамото и гърба и често се влошава с кашлица.
 • Намалени звуци на дъх: защото белият дроб е Не се разширява правилно, въздухът не може да се чуе влизане и излизане от белите дробове от засегнатата страна.
 • Синкав цвят на кожата: кожата може да развие синкав оттенък от липса на кислород, достигащ до органите и крайниците.
 • Повишена сърдечна честота: пробитият белодробен може да доведе до по -ниски нива на кислород в тялото, което може да повлияе на сърдечната функция и да доведе до повишена сърдечна честота.
 • Лекомогласа: Ако нивото на кислород в кръвта намалее. , Това може да накара човек да се почувства с лекота.

Признаците на пробит белодроб могат да се видят и на рентгенова снимка на гърдите, където черните зони на въздуха между белия дроб и гръдната стена ще бъдат видимо.

Лечението за пробит бял дроб

Какво лечение е необходимо, зависи от тежестта на състоянието и ако човек изпитва проблеми.

Когато няма симптоми

в случаи, когато само малка част от белия дроб се е срутила и пневмотораксът се счита за ограничено, може да не е необходимо лечение. Излишният въздух в плевралното пространство се репорсира, а белите дробове се изхвърлят без помощ.

Ако не е необходимо лечение, лекарят обикновено следи белия дроб с повторни рентгенови лъчи на гръдния кош, за да се увери, че състоянието е разрешено.

Някои хора, които са намалили нивата на кислород поради пробит бял дроб, може да се нуждаят от допълнителен кислород, докато белите дробове не се покажат напълно.

Когато има симптоми

Когато симптомите, като без дъх, присъстват или голяма част от белия дроб са се сринали, е необходимо лечение.

Лечението на пневмоторакс включва намаляване на натиска върху засегнатия белод, за да се позволи да се изгони отново.

Най -често срещаният и ефективен начин за справяне с пробит белодробен дроб е чрез поставянето на гръдна тръба или куха игла.

За тази процедура лекарят вкарва куха игла или гръдна тръба в плевралното пространство, за да пусне въздуха навън. Към иглата е прикрепена спринцовка, за да извади излишния въздух от пространството.

Гръдна тръба е направена от пластмаса и се поставя в тялото, по подобен начин на игла, за да се отстрани въздухът. Гръдната тръба може да бъде свързана към смукателна машина, за да се отстрани излишният въздух от плевралната кухина.

Ако голяма част от белия дроб се е срутила, гръдната тръба може да се наложи да остане на мястото си за няколко дни.

Когато въздухът излиза, налягането срещу белия дроб се намалява и белодробната тъкан може да се разшири отново.

Могат да се изискват допълнителни процедури, ако целият въздух не може да бъде отстранен или допълнителен въздух влиза в плевралното пространство.

Времето за възстановяване

Времето, необходимо за възстановяване от пробит бял дроб, ще варира. Времето за възстановяване се определя от степента на пневмоторакс и необходимото лечение. Като цяло възстановяването ще отнеме няколко седмици.

По време на времето за възстановяване може да се наблюдава човек, за да се увери, че дробовете им работят правилно.

Хората, които се възстановяват от пробит бял дроб, могат да бъдат инструктирани да правят дихателни упражнения, за да насърчат пълното разширяване на белите дробове.

Най -добре е да говорите с лекар, за да определите колко често и за това колко дълго трябва да се правят упражнения за дишане.

перспективи

Въпреки че пробитият бял дроб може да бъде сериозен, той обикновено не е фатално състояние.

Прогнозата за някой с пробит бял дроб често зависи от причината, но лечението обикновено е ефективно. След като пробитият бял дроб е излекувал, той обикновено не причинява неблагоприятни последици за здравето.

Много хора с пробит бял дроб могат да се развият друг в даден момент. Според проучвания около 35 процента от хората, които имат пробит бял дроб, имат кето диета коментари рецидив.

Тъй като някои пробити белите дробове се появяват спонтанно без конкретна причина, може да бъде трудно да се предотврати състоянието във всички случаи.

Но пушенето на цигари може да увеличи риска на човек от рецидив, ако вече са имали пневмоторакс. Малко проучване на 115 души показва, че тютюнопушенето оказва значително влияние върху развитието на друг спонтанен пробит бял дроб.

 • Белодробна система
 • Спешна медицина

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и институции и институции за академични изследвания и институции за научни изследвания и институции медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата